The Factory House

Description

The factory-house is a new typology that redefines the concepts of urban density, it rethinks living and work spaces and the connections between city and territory. We started with the study of the Fourier’s Phalanstery in which we revisited some constitutive elements: the big scale, the section, the street-gallery, the collective spaces and the courtyards.
The building is not conceived to produce concrete objects but it is a forge of ideas linked to various university research fields which find, in the interaction between its inhabitants, the main incentive.

The compound is located in the former rail yard in Cagliari, Italy, an area delimited by the same railroad and a four-lane road.
We carried out a project starting from the definition of a limit that is marked by the extrusion along the edge of a section that contains collective areas in the ground floor, private spaces in the upper floors. The street-gallery is a full-height space onto which the students and researchers’ rooms with balconies look out. It changes section depending on the different functions (laboratories, conference halls, libraries, canteen and two metro stations) creating a new landscape in the courtyards and linking the building to some pre-existing structures.

For
COLLECTIVE LABORATORY OF RESEARCH AND PROJECT
Type
Working/living spaces